Lezen voor iedereen !

 


Deze indeling iw overgenomen uit de kijkwijzer 'het participatiehuis'. Meer weten? http:// www.ouderbetrokkenheid.be

Jeugdboekenweek

De Jeugdboekenweek is het grootste kinderboekenfestival van Vlaanderen. Veertien dagen lang zetten scholen, bibliotheken, boekhandels en culturele centra de mooiste boeken in de kijker.
De Jeugdboekenweek 2014 vindt plaats van 15 tot 30 maart. Jaarlijks heeft de Jeugdboekenweek een ander thema. Dit jaar is het thema ‘gevaar.

Tijdens de Jeugdboekenweek kun je allerlei leuke activiteiten meemaken.
Spannende zoektochten, leuke feesten of ontmoetingen met auteurs en illustratoren... Klik hier voor een agenda met activiteiten in heel Vlaanderen.

Meer info? www.jeugdboekenweek.be

haatlezen.pngIk haat lezen

‘Ik haat lezen’ is een veelgehoorde uitspraak bij kinderen met dyslexie.

Klinkt u dit als ouder bekend in de oren?  Als uw kind niet vlot genoeg kan lezen, wordt de wereld een stuk moeilijker. 

Daarom voeren Luisterpuntbibliotheek en Eureka ADIBib samen campagne om luisterboeken onder de aandacht te brengen bij kinderen met leesproblemen. Zij willen kinderen en jongeren aanzetten om te lezen, vooral met hun oren.  Zodat lezen voor hen toch wat eenvoudiger wordt. En zodat we “ik haat lezen” kunnen ombuigen naar “mag ik nog een boek?”. 

www.ikhaatlezen.be

 

enkelaanbevolen.png

 

Ouder en klas, school of ouderwerking. Deze indeling is overgenomen uit de kijkwijzer 'het participatiehuis'

Een verteltas is een aantrekkelijk vormgegeven stoffen tas, gevuld met een prentenboek, een bijbehorend informatief boek en verschillende soorten spelmateriaal. Elke verteltas vertelt zijn eigen verhaal. Het is een tas met een schat aan aantrekkelijke materialen die op verschillende manieren gebruikt kunnen worden. Kinderen, ouders en professionals werken zo op speelse wijze aan doelen als taalontwikkeling en leesbevordering. Ieder doet dat op zijn eigen niveau.

Verteltassen worden door ouders en leerkrachten samen gemaakt. Een groep ouders en leerkrachten maken ze en lenen ze uit.

Meer info? www.verteltas.nl en een filmpje.

Een mooi praktijkvoorbeeld over verteltassen vonden wij in de VBS Sint-Joris in Brussel.  Klik hier voor een filmpje. 

 

 

ouderwerkingschool.png

leesrace.jpg

Ook als ouderwerking kan je werken aan het bevorderen van lezen!  Een leuke en uitdagende manier om er mee aan de slag te gaan is het project ‘De Leesrace’. 
De 3 ouderkoepels vertaalden dit bestaande project van Stichting Lezen naar ouderwerkingen. 

Ga de uitdaging aan met de leerlingen, al dan niet samen met de leerkrachten!

Meer info over de Leesrace?

leesrace.pngDe Leesrace is een leesbevorderingsproject voor leerlingen uit de 1ste graad. Met dit project wil Stichting Lezen het leesplezier van de leerlingen aanwakkeren en hen kennis laten maken met het ruime boekenaanbod.

Leesracen is eenvoudig: een leerkracht daagt een klas uit om een aantal opdrachten rond lezen en boeken te volbrengen. Als de leerlingen daar voor de deadline in slagen, dan moet de leerkracht een tegenprestatie leveren. De leerkracht kan kiezen uit een lijst van 50 verschillende opdrachten. Elke klas die De Leesrace uitrijdt, maakt bovendien kans op een Leesrace-beker of een boekenpakket.

Durven jullie als ouderwerking deze uitdaging ook aangaan met de leerlingen? 
Klik dan hier !

Wat zijn de troeven van de leesrace?
Troeven van de leesrace! 

enkelaanbevolen.png

 

ouderwerkingalleouders.png

Als ouderwerking kan je het thema lezen onder de aandacht brengen van alle ouders door samen met de school één van volgende activiteiten te organiseren:

  • Boekenbeurs (eventueel in samenwerking met een uitgeverij)
  • Boekenruilbeurs
  • Bezoek aan bibliotheek met ouders en kinderen
  • Plan samen met ouders en kinderen een bezoek aan een uitgeverij of drukkerij
  • Maak met je ouderwerking een heuse schoolbibliotheek: haal boeken op bij ouders van de school die niet meer gelezen worden, of contacteer de bib voor boeken die zij niet meer nodig hebben. Beschikt je ouderwerking over een budget? Ga dan naar een uitverkoop van een uitgeverij of een bibliotheek, zo schaf je al gauw tientallen boeken aan.
  • Organiseer een leesclub voor ouders en kinderen op school. Ouders bespreken samen een boek dat ze gelezen hebben en in een ander lokaal doen hun kinderen hetzelfde met een jeugdboek.
  • Nodig een boeiende schrijver uit voor een lezing aan de ouders van de school. Wie zijn of haar kinderen meebrengt, kan deze ‘kwijt’ bij een workshop van een jeugdboekenschrijver die tegelijk plaats vindt.
  • Bij veel activiteiten wordt er wel eens een prijs gegeven aan ouders of kinderen... Waarom die biermand of hesp eens niet inruilen voor een boekenpakket?
tip.png

 

meerweten.png

Enkele sites met heel veel tips en suggesties: