Taal online
Deze indeling iw overgenomen uit de kijkwijzer 'het participatiehuis'. Meer weten? http:// www.ouderbetrokkenheid.be

Ouders, kinderen en taal online

Wanneer je met je kind rond taal wil bezig zijn, valt er op het internet heel wat te vinden. Voor we enkele websites op een rij zetten, geven we graag ook nog volgende tips mee:

  • Heb je er al eens aan gedacht om de taal van je computer te veranderen? Of die van de Facebookpagina van jou of je kind? Je kind leert er meteen een heleboel nieuwe woorden mee, zonder dat het er echt moeite moet voor doen.
  • Wil je je kind helpen bij opzoekwerk voor een schooltaak? Op www.wikipedia.org, de grootste online encyclopedie, kan je zaken eerst in je eigen taal opzoeken, om vervolgens naar de pagina te gaan in het Nederlands. Op de afbeelding zie je een voorbeeld van hoe je dit doet.
    Pizza vertalen.png

 

Welke apps zijn er zoal ?

Naar welke sites surf je best?

Sms’en verbetert taalvaardigheid van kinderen.

Onderzoek van een Britse en Australische universiteit wijst uit dat sms’en, inclusief het gebruik van afkortingen, de spelling- en grammaticale vaardigheden van kinderen daadwerkelijk kunnen verbeteren, omdat ze op die manier nadenken over fonetisch taalgebruik.

Meer weten? Lees het artikel in de Standaard

tip.png

 

Ouder en klas, school of oduerwerking. Deze indeling is overgenomen uit de kijkwijzer 'het participatiehuis'

Elke klas een klasblog in Europaschool Genk

Al drie jaar maakt elke leerkracht in Europaschool Genk minstens één keer per maand een post op de klasblog (Hier vind je ze allemaal :-) ). Een mooi voorbeeld van hoe je online taal en communicatie tussen ouders kan bevorderen. Wij vroegen de directie en vier juffen de pieren uit de neus.

Meer lezen ? 

aanbevolen.png

 

ouderwerkingalleouders.png

Een facebookpagina voor je ouderwerking?

Niet iedereen is er misschien even enthousiast over maar je kan er niet buiten dat de sociale media onderdeel zijn van onze maatschappij. Dat je er verstandig moet mee omspringen weet iedereen onderhand wel. Maar hoe integreer je facebook in je ouderwerking?

Er is heel wat te vinden hierover op het internet en wij hebben geprobeerd om dat wat duidelijk te maken.

Vind hier alvast onze vergelijking en overzicht

Hoe start je een Facebookgroep?

  • Klik in de linkerkolom op ‘groep maken’.
  • Geef je groep een duidelijke naam.
  • Nodig andere ouders uit die al jouw Facebookvriend zijn.
  • Kies ‘geheim’: zo kunnen enkel de mensen die jij toevoegt de groep zien
aanbevolen.png

 

meerweten.png

Het netwerk www.bib.net heeft een aantal inspiratiegidsen online geplaatst, die hoofdzakelijk bedoeld zijn voor bibliotheken maar je kan er als ouderwerking ook wel het één en ander uithalen. Twee inspiratiegidsen kunnen zeker hier staan namelijk : De facebook inspiratiegids en de inspiratiegids digitale publiekswerking. Misschien wat veel om allemaal te lezen maar doorbladeren en je vindt echt wel de inspiratie die je net niet vond...

tip.png