Taal on stage

Deze indeling iw overgenomen uit de kijkwijzer 'het participatiehuis'. Meer weten? http:// www.ouderbetrokkenheid.be

Bezig zijn met taal kan op heel veel verschillende manieren, ook via cultuur. Op school komen leerlingen regelmatig in aanraking met cultuur via theater, dans- en muziekvoorstellingen enz. Deze activiteiten zijn niet alleen heel leuk, maar ook zinvol voor de taalverwerving van kinderen en jongeren. Dit hoeft op school niet te stoppen! Heb je al aan het volgende gedacht:

 • Vraag informatie aan de school rond de cultuuruitstap die je zoon/dochter doet. Je kan er dan achteraf thuis nog wat over praten. Door te vragen wat ze gezien en gevoeld hebben, toon je je betrokkenheid.

 • Kwam je zoon/dochter laaiend enthousiast thuis na de cultuuractiviteit? Waarom doe je de activiteit niet opnieuw met het gezin? Zo kunnen jullie er allemaal van genieten en je zoon/dochter vindt het zeker niet erg dit een tweede keer te mogen beleven.

 • Weet je als ouder veel te vertellen over een culturele activiteit van de school? Ben je er zelf veel mee bezig in je vrije tijd? Geef dit zeker door aan de school. Misschien vinden ze het wel interessant om jouw ervaringen te horen en je uit te nodigen in de klas.

 • Het organiseren van culturele activiteiten is niet altijd evident voor scholen. Als je op één of andere manier je steentje kan bijdragen (bv. door mee te gaan als begeleider), stel dit dan zeker voor aan de school.

   

 

Zie je het bij je zoon/dochter kriebelen na de culturele activiteiten op school en wil je in het gezin ook meeproeven van culturele activiteiten? Hierbij een paar ideeën:

 • Surf naar de website van je gemeente en maak er kennis met het aanbod van het cultureel centrum van je gemeente of je buurgemeente.

 • Vind je je weg niet op internet? Ga dan naar de infobalie van je gemeente, het cultureel centrum, de bibliotheek … en informeer naar het aanbod!

 • Let tot slot op de reclameblaadjes want de meeste gemeenten en verenigingen maken hun aanbod op het einde van het schooljaar bekend. Voor veel voorstellingen is ‘snel zijn’ de boodschap want de beste voorstellingen zijn zo uitverkocht!

 • Websites als www.uitinvlaanderen.be geven je een uitgebreid overzicht van wat er allemaal te doen is in je regio.

 • Kosten culturele activiteiten te veel? Ga dan naar het OCMW van je gemeente en informeer of je kan genieten van de cultuurcheques die heel wat gemeenten aanbieden.

tip.png

 

Ouder en klas, school of oduerwerking. Deze indeling is overgenomen uit de kijkwijzer 'het participatiehuis'

Ouders kunnen helpen met het uitbouwen van een breed netwerk tussen de school en verenigingen waarin leerlingen en ouders actief zijn. Dit kunnen theatergezelschappen zijn, kunstorganisaties, heemkundige kringen, dansgroepen, kookclubs, woordacademie, muziekgroepen, exposanten enz. Als je als ouder betrokken bent in het cultureel leven, denk dan even na of één of andere vorm van samenwerking met de school kan. Van het geven van een workshop tot het voorzien van een voorstellingsruimte tot het mee nadenken over  culturele middagactiviteiten, er is veel mogelijk!

Tegelijk kan een school inspanningen doen om ouders ‘warm’ te maken voor taal en cultuur. Want taal- en cultuurbeleving worden nog veel sterker als dit niet enkel op de school gebeurt. Ook elders in het leven van jongeren zijn taal en cultuur belangrijk.

 

Waarom het schoolfeest geen cultureel tintje geven? We spraken met de directeur mevrouw Herregodts van BS KA Zottegem. Daar stak men de laatste opendeurdag/schoolfeest in een nieuw kleedje, een poëziekleedje…. Meer lezen?

 

tip.png

 

ouderwerkingschool.png

Als ouderwerking een activiteit uitwerken waarbij ouderbetrokkenheid, taal en cultuur aan bod komen? Het kan! Er zijn veel mogelijkheden. Wij voorzien hieronder alvast een draaiboek om je activiteit in uit te werken. Het draaiboek is sterk geïnspireerd op het servicedocument voor ouderwerkingen rond gezondheid (zie www.gezondopschool.be) . Het draaiboek geeft je ondersteuning in het nadenken over wat je precies wil realiseren, welke argumenten je kan aanhalen om de school mee te overtuigen, over een concreet actieplan en informatie over de evaluatie achteraf. In de rechterkolom kan je telkens invullen hoe het er voor jullie concrete activiteit uitziet. Download hier het draaiboek

Mag het wel wat meer zijn? Wil je nog meer inspiratie? Wat dacht je van een Free Style on Stage georganiseerd door de ouderwerking? Er schuilt heel wat talent bij leraren, leerlingen en ouders. Een avondvullend programma is verzekerd als je al deze talenten aanspreekt. Een leraar kan een stuk poëzie brengen. Een leerling kan van haar/zijn danskunsten laten genieten. Een ouder kan haar/zijn muzikale talenten tentoon spreiden, … Voeg daarbij de talenten van de leerling-presentatoren die het geheel aan elkaar praten en je hebt een geslaagde avond waar  leerlingen en ouders taliger door worden.

Aan de hand van het draaiboek vulden we de rechterkolom in met inspiratie voor een avond Free Style on Stage. Zo krijg je inspiratie en ideeën hoe je die Free Style on Stage kan aanpakken. Je hoeft uiteraard niet alle suggesties op te pikken, je kiest er maar uit. Veel plezier! Download hier het draaiboek Free Style on stage

enkelaanbevolen.png

 

meerweten.png

www.canoncultuurcel.be

www.uitinvlaanderen.be

http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_cultuurcentra_in_Vlaanderen