Deze indeling iw overgenomen uit de kijkwijzer 'het participatiehuis'. Meer weten? http:// www.ouderbetrokkenheid.be

Er bestaan tal van organisaties en initiatieven die je kinderen de (vrije) tijd van hun leven willen bezorgen. Maar hoe kan je die vinden? We sommen enkele websites op die heel wat gegevens verzamelen.

 • www.uitmetvlieg.be
  Via deze website kom je te weten of er voor je kind iets te doen is in je dorp, stad of streek. Dat kan je doen per categorie, door op trefwoorden te zoeken of door een locatie op te geven. Bij elke activiteit vind je een overzicht van de locatie, het tijdstip, de prijs enz… Je kan ook een beoordeling achter laten op de website voor andere ouders die willen zien of deze activiteit de moeite waard is.
 • De Bloso sportdatabank 
  Via deze website vind je alle sportclubs in je buurt terug. Zoeken kan zowel op locatie, sporttak, doelgroep als organisatie. 
 • www.jeugdorganisaties.be
  www.jeugdwerker.be
  Deze twee websites bieden een overzicht van jeugdorganisaties in jouw beurt zoals scouts, chiro, klj, enz… Opgelet: geen van beide zijn helemaal volledig. Vergelijk dus zeker eens en indien je geen resultaten hebt, zoek dan langs een andere weg.
 • Het deeltijds Kunstonderwijs (DKO)
  Het deeltijds kunstonderwijs biedt een heleboel kunstopleidingen aan: woord, dans, drama, beeldende kunst (schilderen, boetseren,…). Je vindt op deze website een overzicht. 
 • Vrijwilligerswerk
  Is je zoon of dochter al wat ouder en wil je kind zich engageren voor vrijwilligerswerk? Via deze link vind je een overzicht per thema van alle organisaties waar je vrijwilligerswerk kan doen.

   

 • Tip: bezoek de website van je gemeente of stad
  Heel veel steden en gemeenten geven op hun website een overzicht van alle jeugdverenigingen, sportverenigingen of andere initiatieven voor de jeugd. Vind je niet meteen iets? Kijk dan eens wie er allemaal lid is van de jeugdraad, ook dat zal je naar een heleboel jeugdverenigingen leiden.
 • Tip: Kijk of de vereniging een kennismakingsmoment heeft
  Veel verenigingen voorzien een – gratis- kennismakingsmoment aan de start van een nieuw schooljaar. Zo kan je je kind laten uitproberen of die hobby wel iets voor hem of haar is. 
tip.png

 

Ouder en klas, school of oduerwerking. Deze indeling is overgenomen uit de kijkwijzer 'het participatiehuis'

Wat is er na schooltijd in de buurt te doen: het hele vrijetijdsaanbod uit de buurt in één map. Taal en ’t Gezin ontwikkelde een gemakkelijke lijst die scholen kunnen laten invullen door verenigingen uit de buurt. Vervolgens kunnen ze alle fiches verzamelen en bezorgen aan de ouders.

Vaak zijn er tal van verenigingen of organisaties in de buurt voor de vrije tijd van kinderen. Ouders vinden echter niet altijd de weg naar deze organisaties. Nochtans zijn activiteiten tijdens de vrije tijd van kinderen de ideale gelegenheid om ongedwongen aan taalverwerving te doen. De school is een ideale plaats om informatie over het vrijetijdsaanbod door te geven aan ouders. 

aanbevolen.png

 

ouderwerkingalleouders.png

BS de drie beertjes in Beernem organiseert succesvolle vrijetijdsdag
Interview met ouderwerking Basisschool De Drie Beertjes – Beernem over bosspel voor ouders en kinderen van de school.
Meer lezen 

aanbevolen.png